Mic Istoric

În toamna anului 1474 oastea lui Ștefan cel Mare poarta o bătălie în aceasta zona cu armata turcă.

Ieşind învingatori din această bătălie, Ştefan cel Mare a dat porunca ca ostenii  fie îndestulaţi cu mâncare şi băutură.

Hatmanul Nicoară porneşte  cerceteze împrejurimile, mergând până în satul Nicoreşti de astăzi.

Aici a găsit un vin bun, roşu, la o babă, l-a încercat şi s-a îndreptat spre locul de popas al oștirilor. Hatmanul tratează cu vinul adus şi pe voievod, care a rămas surprins de calitatea vinului. Pentru  au rămas fară vin, Hatmanul se întoarce în sat pentru a mai aduce băutură oastei. De data asta se opreşte la o casă unde o fată vindea un vin, diferit de primul, dar la fel de bun. Hatmanul duce şi acest vin oştirii, care se bucură de calitatea acestuia.

Atunci Ştefan cel Mare a dat poruncă ca satul cu pricina  poarte numele Hatmanului Nicoară – Nicoreşti, soiul de strugure din care era făcut vinul de la babă  poarte numele de – Băbească , iar cel de la fata – Fetească.

Crama a luat ființă în anul 2015, fiind una dintre cele mai noi crame de pe teritoriul Comunei Nicoresti.

Crama deţine o mica sală de degustare a vinurilor din producţia proprie, în vederea analizării senzoriale comparative în scopul poziţionării corecte a vinurilor elaborate, faţă de celelalte vinuri de pe piaţă.

Societatea Vinnoir detine in proprietate o suprafata de 36 ha, din care 25 ha sunt vii replantate prin programul de reconversie a suprafetelor de vita de vie. Recoltarea strugurilor se face numai manual, după o prealabilă eşalonare pe soiuri în funcţie de perioada de coacere.

Operaţiunea implică un necesar zilnic de 30 – 40 culegători. Perioada de recoltare se întinde de la mijlocul lunii septembrie şi până la începutul lunii noiembrie, respectând cu stricteţe alegerea momentului optim de declanşare a culesului.

Volumul total de vin obţinut din recolta unui an nu este mai mare de 100 000 litri datorita faptului ca firma producatoare este autorizata ca mic producator de vinuri.

Capacitatea totala de depozitare a vinului este 140 000 litri.

Linia tehnologică de procesare a strugurilor, mustuielii şi mustului, de limpezire, stabilizare, filtrare şi îmbuteliere a vinului folosita, asigură o dotare tehnică ce imbina trecutul cu prezentul, respectand reglementările actuale ale UE. 

O parte a echipamentelor, utilajelor şi maşinilor constitutive ale liniei tehnologice sunt importate din Italia de la producători de prestigiu, restul,respectiv o parte din bazinele de fermentare si depozitare, fiind de productie autohtona. 

In ansamblu, linia tehnologică se remarcă prin operabilitate, flexibilitate superioară în acţionare, dar mai ales printr-o productivitate bine corelata cu necesitatile cramei.