Podgoria Nicoresti este o podgorie veche (secolele XIV-XV), in care isi are originea soiul Babeasca Neagra (foto). Rezultat al selectiei populare, se presupune ca vechimea acestui soi este din perioada geto-dacilor. La inceputul secolului XVII, vinul rosu de Nicoresti (din soiul Babeasca neagra) era elogiat de cardinalul Frantei, Richelieu.
Vita de vie se cultiva aici din timpuri indepartate, acest fapt fiind dovedit de vestigiile arheologige descoperite la Poiana Nicoresti, vechea Piroboridava getica. Asezarea cunoscuta astazi sub denumirea de Nicoresti s-a numit in trecut Policin. Cel care a hotarat schimbarea acesteia in cea de Nicoresti a fost Stefan cel Mare, care, dupa lupta de la Podul Inalt, in care oastea moldovenilor a biruit-o pe cea a turcilor, facand un popas pe dealul comunei Tepu, in punctul Cornul Dracului, a fost intampinat de hatmanul Nicoara cu un vin rosu produs in regiune. Lui Voda Stefan i-a placut atat de mult vinul, incat a hotarat pe loc, in onoarea hatmanului, ca asezarea sa poarte numele de Nicoresti.
Podgoria este situata in partea de nord-vest a judetului Galati, pe partea stanga a Siretului. Plantatiile sale de vii, intinse pe o suprafata de 2.800 hectare, se grupeaza in doua centre viticole: Nicoresti, in sud si Buciumeni, in nord.
Nicorestiul a avut de-a lungul timpului mai multi proprietari, printre care familile boieresti Catargiu, Sturza, Racovita, Donici, Papadopol, Conachi, fiind o perioada si in proprietatea manastirilor Varatec si Agapia. Pe istorie pariaza si reprezentantii podgoriei, care o promoveaza in cuvinte inspirate de vechimea locului: Deasupra si dedesubtul pamantului, prin fiecare varf de deal, pajiste, troita sau cruce, prin fiecare zid sau poarta respira trecutul. Fiecare bucata de pamant de aici sopteste povesti de demult: durere, bucurie, schimbare sau sarbatoare: la Nicoresti mostenirea este fara seaman. Prin mestesugul vinului vechi de sute de ani, traditia si voia buna stralucesc din nou laolalta.